Користь кокосового масла

Користь кокосового масла

Популярність кокосового масла - справа передбачувана. Воно підходить і для догляду за шкірою і волоссям, і для смаження млинчиків. Стоп, які млинчики на сайті про схуднення і здоровий спосіб життя? Ну, звичайно ж, протеїнові. Мабуть, в останні пару років картинка з ними, ложечкою кокосового масла, і якими-небудь ягодами може бути знайдена в будь-якому «здоровому і тих, що худнуть» акаунті в соціальній мережі.


Трохи затьмарювало ситуацію те, що раніше фото розміщували, в основному, американки і австралійки. Але чого тільки немає в епоху торгівлі через інтернет. Сьогодні баночку кокосового масла можна замовити додому, і отримати мало не в будь-яку точку планети всього через пару тижнів після натискання кнопки.

Користь кокосового масла для здоров'я та схуднення


Старе добре кокосове масло є самим м'яким термогеником з існуючих. Як ми пам'ятаємо, термогеники - це спеції, зелений чай і, почасти, кофеїн і гуарана. Загалом, вони трохи підвищують температуру тіла і прискорюють метаболізм. Тому за ними і ганяються худнучі всіх мастей, від напівпрофесійних бодібілдерів до просто бажаючих скинути 3 кг до відпустки. У термогенних речовин один невеликий, але значний мінус - майже всі вони погано або так собі переносяться ШКТ людини.
І якщо атлети не гребують питвом ензимів, і речовин, що допомагають травленню, та й дієта у них більш сприяє захисту від гастриту, то з обивателями все якось зовсім сумно. Хтось забуває поїсти і активна речовина червоного перцю пошкоджує шлунок, хтось їсть, але не те, що треба (солодке і крохмалисті, пані та панове), і відбувається те ж саме. Кокосове масло може допомогти - воно не пошкоджує слизові і трохи підвищує температуру тіла.

На скільки кілограмів можна схуднути з термогенними властивостями кокосового масла? Що б там не говорили продавці самого екологічно чистого масла в світі, точно цього не знає ніхто. Навіть якщо «розганяти» метаболізм за допомогою збільшення термогенеза, можна і не схуднути зовсім. Адже від вживання відповідних продуктів витрата калорій незначно, буквально на 30-60 ккал, підвищується, а в ложці олії міститься, до речі, більше ккал.

На відміну від популярних «здорових» масел, таких, як оливкова і льняна, кокосове - джерело насичених жирів. Люди, які виросли в 90-і, точно знають, що насичені жири організму не потрібні. Стара пропаганда переконувала нас в тому, що саме через них наші судини покриваються бляшки холестеринів, і ми, в результаті, закінчуємо свій шлях інфарктом.

Пропаганда сучасна стверджує, що в насичених жирах в помірній кількості немає нічого поганого. А ось медична наука відкрила кілька цікавих фактів:
  • худнучі на «старорежимною» знежиреною дієтою знижують вагу повільніше, ніж ті, хто використовує більш збалансовану систему харчування. До слова, введення насичених жирів в кількості 5-10 г в раціон не є новинкою дієтології, приблизно стільки їх містила дієта номер 8 для схуднення, родом з середини минулого століття;
  • жінки, «що викидають» насичені жири з раціону набагато частіше стикаються з порушеннями менструального циклу, і системними гормональними проблемами, ніж ті, хто вживають помірну кількість насичених жирів;
  • діабетики другого типу значно покращують стан здоров'я при переході з знежиреної нізкоглікемічної дієти на «помірно-жирну» із включеннями кокосового масла;
  • насичені жирні кислоти кокосового масла підвищують рівень ситості, допомагають переносити будь-яку дієту, особливо в тій частині, де потрібні невеликі порції і чітко вивірені інтервали між прийомами їжі.

Кокосове масло, між тим, послужило основою для народних рецептів нової хвилі. В США активно поширюється рецепт під назвою Булетпруф Кава. Цей напій рекомендують пити замість сніданку, і являє він собою суміш звичайної кави і ложки кокосового масла. Напій, треба сказати, не надто приємний на смак, але слава у нього в «їх» широтах майже така ж як у знаменитої зеленої кави з імбиром в наших. Вважається, що він дозволяє економити калорії, і менше їсти протягом дня. Власне, більшість авторів відгуків про напій про це і пишуть, але частина відзначає ще й проносний ефект. Який, звісно ж, не може вважатися абсолютним плюсом.
Також можна знайти інформацію про те, що олія сприяє поліпшенню стану шкіри, здоров'я волосся і нігтів.
Кокосове масло - один з найбільш зручних джерел насичених жирів в світі. Перш за все, воно відмінно нагрівається, і на ньому можна обсмажувати овочі і нежирний білок, які так набридли вам у вареному і пареному вигляді. Крім того, при наявності нормальної сковороди, масла буде потрібно зовсім небагато, і можна дотримати «медичну норму» в 5-10 г з легкістю. А ще можна використовувати кокосове на манер арахісового - намазувати на скибочки чого завгодно, від фруктів до зернових хлібців.

Шкода кокосового масла


Кокосове масло першого віджиму не є шкідливим, навпаки, воно містить деякі вітаміни, мінерали та корисні жири. Шкідливі, скажімо так, деякі способи його вживання. Зокрема, гастроентерологи не схвалюють так званий Bulletproof Coffee - суміш звичайного еспресо зі столовою ложкою кокосового масла. Суміш використовується шанувальниками періодичного голодування для заміни сніданку. І дійсно відбиває апетит, а як же інакше, якщо в одній порції близько 200 ккал. Людям з порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту, гастритом, або ризиком виникнення такого (а до цієї групи відносяться всі, хто не їсть по 16 активних годин на добу, на думку медиків) подібні рецепти заборонені.
І, звичайно, кокосове масло повинно використовуватися дозовано. Адже воно - дуже калорійний продукт.

Калорійність кокосового масла, БЖУ і вітаміни


Калорійність кокосового масла становить 899 ккал на 100 г, при цьому всі калорії «відбуваються» з жирів, їх там 99 г. Причому вітамінів, всупереч поширеній думці, там не «сила-силенна». Масло визнається джерелом вітаміну Е, а також містить по 2 мг кальцію і фосфору.

Комментариев нет:

Отправить комментарий