Способи застосування ягід годжі

Способи застосування ягід годжі

Звичайні способи застосування ягід годжі - вживання в чистому, злегка підв'яленої вигляді, у формі настоянки, екстракту, або чаю. Продається і сік годжі. Конкретний спосіб залежить від того, які цілі ви ставите перед собою, вводячи в раціон цей корисний продукт. В останні роки годжі активно досліджуються вченими, на одному тільки ресурсі Паб Мед більш 50 статей і уривків, присвячених ягодам.


Трохи затьмарює ситуацію те, що деякі дослідження - на китайському, і їх результати доступні лише у формі коротких уривків. Зате на англійську переведені численні рецепти китайської народної медицини з годжі.

Способи застосування ягід годжі для схуднення

Більшість людей набирає вагу з двох причин:
  • незбалансоване харчування, яке викликає переїдання. Якщо людина налягає на десерти, білий рис, білий хліб і макарони, її організм занадто швидко засвоює вуглеводи, що викликає активну секрецію інсуліну, і як наслідок, зниження підвищеного після їди рівня цукру в крові. Скачки рівня цукру і є провокаторами підвищеного апетиту. Тому-то так складно дотримуватися «їм усе, але по чуть-чуть», особливо якщо починати день прямо зі солодкого блюда. Так склалося, що цукор, макарони, булки і рис дешевше, ніж м'ясо, риба, та інші джерела протеїну. Псує картину ще й те, що їжа, багата простими вуглеводами, доступна буквально на будь-якому лотку, і в будь-якому автоматі, що торгує дріб'язком. А от джерела білка, крім сиру, горіхів і йогурту, зазвичай доводиться готувати. Тому-то простіше купити на бігу булку, ніж поїсти щось з низьким глікемічним індексом;
  • недолік енергії на фізичні вправи. Більшість людей відчувають сильний стрес від однієї лише роботи та сімейних обов'язків. Вранці вони не можуть прокинутися для занять фізкультурою, ввечері - не мають сил і енергії. У підсумку, обіцянку почати тренуватися так і не стає реальністю, а вага з роками поступово збільшується.

Загалом, ягоди годжі допомагають боротися з обома причинами зайвої ваги. Перекуси на бігу простими вуглеводами цілком можна замінити на 30 г годжі, це і смачно, і корисно. Ягоди багаті клітковиною і мають низький глікемічний індекс. Вони не викликають різких стрибків рівня цукру, і не сприяють виникненню «вовчого» апетиту майже відразу після їди. Для зайнятих людей, яким не хочеться проводити час за приготуванням перекусів це дуже зручно.

Крім того, полісахариди годжі позитивно впливають на травлення і сприяють засвоєнню поживних речовин з їжі в повній мірі.

Ягоди годжі допомагають вести більш активне життя:

  • вони є джерелом Л-аргініну і Л-глютамина. Саме ці амінокислоти, крім усього іншого, сприяють секреції соматотропіну - людського гормону росту. Соматотропний гормон виключно важливий - він дозволяє зберегти м'язову масу, і допомагає в процесі відновлення після фізичного навантаження. Саме брак гормону росту вважається основною причиною старіння, і неможливості долати фізичні навантаження. На відміну від енергетиків, амінокислоти не впливають на нервову систему, і організм отримує «оновлення» природним шляхом. Крім того, Л-аргінін і Л-глютамін зміцнюють імунітет і сприяють глибшому та якісному сну, що важливо для активного життя;
  • ягоди містять досить рідкісний і недооцінюваний в дієтології вітамін В1. Коли ми згадуємо про порушення роботи щитовидної залози, які часто лежать за млявістю, небажанням тренуватися, затримкою рідини і «затуманеним» мозком, ми говоримо про нестачу йоду. Але без тіаміну щитовидна залоза теж зазнає значних труднощів у роботі. Годжі допомагають підтримати цей орган, а значить - і побічно впливати на швидкість метаболізму;
  • вітаміни А, Е і С в складі ягід дозволяють швидше відновлюватися після фізичних навантажень. Китайські вчені публікували результати дослідження, які доводять, що систематичне вживання ягід допомагає не тільки наростити показники сили і витривалості у спортсменів, а й «зрушити лактатний поріг», тобто вплинути на швидкість і продуктивність. У звичайному аматорському фітнесі це може допомогти, так як умовно «високий» поріг означає меншу сприйнятливість до паління в м'язах.

Для досягнення цих корисних ефектів годжі достатньо з'їдати 30 г ягід в день, або випивати 1 капсулу екстракту годжі, або 1 порцію соку ягід. Можна заварити 30 г ягід як чай, використавши для цього 300 мл води.

Способи застосування ягід годжі для здоров'я

Імунна система

Ягоди зміцнюють імунітет, причому, впливають на організм комплексно, покращуючи секрецію гормону росту, покращуючи сон, і зміцнюючи, безпосередньо, імунну систему людини. Для профілактики застуди зазвичай достатньо 25 г в'ялених ягід на день. Можна підсилити дію годжі, заварюючи їх як чай із сушеним або тертим імбирним коренем. На 300 мл води береться 25 г ягід, 5 г сушеного імбиру, або, відповідно, 25 г тертого кореня.

Зір

Ягоди багаті каротином і вітаміном Е. Ці вітаміни, а також мінерал цинк у складі годжі допомагають боротися з різними захворюваннями органів зору, а також з банальним перевтомою очей від постійної роботи за комп'ютером та користування мобільними гаджетами. Для досягнення ефекту достатньо 30 г ягід на день.

Нервова система і сон

Годжі містять мідь, цинк, селен, і тіамін - ці речовини дозволяють підтримати нервову систему, але не стимулюють її. Ягоди годжі дозволяють позбутися негативних наслідків стресу, швидше розслабитися і налаштуватися на нічний відпочинок. Амінокислоти у складі продукту сприяють повноцінному відновленню. А низький глікемічний індекс - повільного засвоєнню, яке не впливає на якість сну.
Для поліпшення сну китайська медицина використовує суміш відвару годжі з молоком у пропорції 1 до 1.

Лібідо

Багате джерело цинку - ягоди годжі дозволяють поліпшити секрецію тестостерону. Цей гормон відповідальний за лібідо у обох статей. Стимулятор абсолютно природний, і не викликає критичного підвищення рівня тестостерону у жінок. У Китаї ягоди, а також настоянка їх на червоному вині вважаються афродизіаком. Для приготування настоянки використовують 20 г ягід на 200 мл вина.

Застосовуючи ягоди годжі, необхідно знати, що в них міститься мізерна кількість отрути атропіну. Це не впливає на безпеку ягід при правильному - не більше 30 г на день - вживанні, але може негативно позначитися на здоров'ї, якщо, наприклад, їсти ягоди в свіжому вигляді і пити настоянку і сік годжі.

Китайські вчені вважають, що отруїтися годжі можна. А ось фахівці з клініки Майо попереджають, що перевищувати дозування годжі, в тому числі і поєднуючи кілька продуктів з цими корисними ягодами, не припустимо ні в якому разі.

Крім того, на час застосування ягід годжі краще скасувати всі інші БАДи з антиоксидантами, наприклад, екстракти зеленого чаю, асаї, малини, чорниці. Краще за все дотримуватися повноцінної дієти, якщо необхідно - зі зниженою калорійністю, і пити достатню кількість води, щоб посилити очищаючий ефект клітковини ягід годжі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий