Корисні продукти для зубів

Корисні продукти для зубів

Зазвичай корисними продуктами для зубів вважають все, що містить кальцій. Проте варто розрізняти їжу, що сприяє збереженню здоров'я емалі, і їжу, показану до вживання в процесі лікування у стоматолога. Якісні продукти харчування можуть стати важливою ланкою в ланцюжку профілактики, але їх вживання, звичайно ж, не замінить регулярних профілактичних оглядів у лікаря, і тим більше, не стане недорогою альтернативою лікування.


А чаї, які включені в цей список тільки сприяють дезінфекції порожнини рота, але не дозволяють відмовитися ні від лікування, ні від гігієнічних процедур. В процесі лікування слід вибирати максимально м'яку їжу, і контролювати температуру страв. І, звичайно, дотримуватися рекомендацій лікаря, витримуючи інтервали між процедурами і прийомами їжі.

Найкорисніші продукти для зубів

Для здорових зубів винятково важливо здійснювати своє головне призначення - жувати. Жувальні рухи сприяють поліпшенню кровообігу в яснах, механічному очищенню емалі і оздоровлюють порожнину рота.

Якщо зуби в порядку, рекомендують з'їдати 4-6 порцій овочів і фруктів у свіжому сирому вигляді. Підійде все - і морквина, і капуста, і яблука, і навіть гарбуз і буряк в тертому вигляді. Єдиний момент - обов'язково потрібно користуватися зубною ниткою, чистити зуби і полоскати рот після такої їжі. І справа не тільки в кислотно-лужному балансі - ми можемо не помітити невеликі частинки волокон між зубами, а вони, між тим, здатні спровокувати карієс.

Деякі лікарі пов'язують поганий стан зубів зі слабким в цілому імунітетом, а його, в свою чергу, з раціоном, бідним клітковиною і вітаміном С. Тому особливо корисними для зубів можна вважати джерела аскорбінової кислоти - яблука, ягоди, квашену капусту, відвар шипшини, і такі зелені овочі як листова зелена капуста, петрушка і кріп.

Чай для здоров'я емалі

Якщо чорний чай з цукром - справжня катастрофа для зубів, особливо, якщо він гарячий, то зелений помірно теплий чай - суцільна користь. Цей напій містить поліфеноли, які зміцнюють зубну емаль. Сьогодні можна знайти цілі серії професійної косметики для зубів (пасти, ополіскувачі, зубні нитки з просоченням) на основі зеленого чаю. Але й чашечка свіжо завареного напою піде тільки на користь - адже зелений чай має антибактеріальну та протимікробну дію, і відновлює здоровий кислотно-лужний баланс, допомагаючи зберегти цілісність емалі. Найкорисніший - простий зелений чай без добавок, лимона, цукру і підсолоджувачів.

А звичайна вода вважається ще більш корисною, ніж чай - вона краще втамовує спрагу і поповнює нестачу рідини, що зміцнює ясна, і просто змиває залишки їжі, які можуть застрягати між зубів. Тим самим, стакан води - ще й своєрідний засіб гігієни.

Інші природні антисептики

Найкориснішим природним антисептиком для зубів вважається проста ріпчаста цибуля. Її можна їсти з іншими овочами, просто додаючи в салати. Можливо, комусь вона здасться не дуже смачним, але це - один з небагатьох продуктів, що містять сполуки сірки і фітонциди. В парі вони і забезпечують хороший антибактеріальний ефект. Корисні й звичайний часник, і майже всі гострі спеції в невеликих кількостях.

Джерела кальцію

Перш за все, добре на здоров'я зубів позначається вживання сиру. Сири містять не тільки кальцій, але і фосфати. Наявність цих речовин в раціоні сприяє зміцненню зубної емалі.

Інші визнані джерела кальцію - звичайне молоко, кисломолочні продукти і сир. Переважно вживати їх без солодких добавок, і вибирати продукти нормальної або трохи зниженою жирності. В них більше кальцію, ніж в знежиреному молоці і сирі для тих, що худнуть. До речі, контроль порцій може вирішити і цю проблему теж - достатньо є просто трохи менше трохи більше жирного сиру.

З рослинних продуктів теж можна отримати достатньо кальцію. Спробуйте, хоча б, сире насіння кунжуту (або сезаму, як його ще називають). Ці насіннячка очищають емаль при жуванні, є натуральним аналогом вибілювальної пасти і освіжають подих. Їх регулярне вживання корисно дорослим і дітям.

Зелені овочі типу салату та зеленої капусти, а також шпинат містять пристойну кількість кальцію, особливо якщо їсти їх свіжими або набувати овочі шокової заморозки.

Джерела білка

Для здоров'я ясен корисними вважаються абсолютно всі джерела легкозасвоюваного білка, які містять всі необхідні людині амінокислоти. Серед них м'ясо, риба, яйця, молоко, сир та інші молочні продукти. Амінокислоти є «цеглинками» для будівництва всіх тканин організму. А дефіцит білка багато лікарів пов'язують з поганим станом зубів.

Продукти, шкідливі для зубів

З простих продуктів здорового харчування не дуже корисними вважаються сік лимона і яблучний, а також виноградний оцет. Їх, звичайно, можна помірно додавати в салати, але після вживання таких страв гігієна порожнини рота повинна бути особливо ретельною. Кислі соки також повинні обов'язково запивати водою, після їх вживання - як мінімум, необхідно полоскання, а краще - повний догляд.

Жоден стоматолог в світі не порекомендує вживання солодощів і цукерок без обмеження. Періодично публікуються сенсаційні новини про те, що солодке не впливає на стан порожнини рота і здоров'я зубів, але проте загальна рекомендація полягає в обмеженні солодких страв 3-4 порціями в тиждень, і ретельному догляді за порожниною рота після їх вживання.

З напоїв шкідливими вважаються газовані води, особливо з високим вмістом кислот. Вони сприяють порушенню цілісності зубної емалі, дратують ясна і не містять ніяких корисних речовин для організму.

У той же самий час знаходяться дієтологи, які вважають, що шкідлива не солодка їжа, а неправильний догляд за порожниною рота. Деякі лікарі прямо заявляють, що якби поєднання цукру і кислоти само по собі ушкоджувало емаль, людству довелося б відмовитися і від фруктів теж.

А от кава визнана нешкідливою. Вона, виявляється, сприяє тільки фарбуванню зубної емалі в темніший колір. Хоча й у цього твердження зберігаються противники. Вони вважають, що цей продукт формує зубний камінь, який є «передвісником» багатьох захворювань.

Комментариев нет:

Отправить комментарий