У багатьох з нас дієта асоціюється, в першу чергу, із схудненням і бажанням скинути зайві кілограми заради стрункої фігури. Але насправді, існує особливий вид оздоровчих дієт, які застосовуються при певних захворюваннях, зокрема пов'язаних з травною системою. Дієта для печінки як раз відноситься до цього виду, і основна мета - підтримати нормальне її функціонування.
Загальні принципи складання дієт при захворюваннях печінки
Дієтичне харчування застосовується у випадках, коли людині необхідно не тільки допомогти впоратися з хворобою за допомогою спеціально підібраних і правильно приготованих продуктів, але і якщо необхідно задовольнити потребу організму в певних харчових речовинах. Одне з найбільш важливих призначень будь-якої лікувальної дієти - це нормалізація процесу обміну речовин. Тим більше обов'язково повинна її виконувати дієта для печінки, так як саме в цьому органі відбуваються найбільш активні обмінні процеси. Адже як ми знаємо, печінка розкладає і виводить з організму токсичні речовини, бере участь у синтезі білка, необхідного організму для побудови клітин і так далі.
Саме тому, більшість дієт для печінки, призначувані хворому тривало в хронічній стадії захворювання, містять фізіологічну норму всіх харчових інгредієнтів. Фізіологічно неповноцінні дієти призначаються на обмежений час при гострих захворюваннях печінки. Коли лікарем опрацьовується дієта для печінки, велика увага приділяється кулінарній обробці і способом приготування їжі. При захворюваннях печінки рекомендують вживати тільки страви, приготовані на пару, тушковані або варені.
Лікувальне харчування при гострих гепатитах
Дієти для печінки на гострій і хронічній стадії захворювання дещо відрізняються одна від одної. При гострому перебігу захворювання, що супроводжується запаленням тканин печінки, лікар може призначити хворому дієту № 5а з дотриманням принципу температурного, механічного та хімічного щадіння. Її основна відмінність полягає в тому, що вона обмежує споживання жирів і кухонної солі, при цьому, не порушуючи правильне співвідношення білків і вуглеводів в стравах відповідно до фізіологічною нормою. Дієта для печінки виключає з раціону харчування продукти, які можуть погіршити стан хворого. Тобто посилюють процеси бродіння і гниття в кишечнику, стимулюють жовчовиділення, секреторну активність шлунка і підшлункової залози, а також продукти і страви, що подразнюють печінку. До таких відносяться:
- Жирне м'ясо
- Бобові
- Спеції
- Копченості
- Гострі страви
- Цибуля
- Часник
- Редька
- Тваринні жири
Дієта для печінки також має на увазі певний спосіб приготування продуктів. Це можуть бути варені або приготовані на пару страви, деякі можна запекти в духовці, але при цьому не істи кірку. Більшість страв подаються в протертому вигляді. Не рекомендують вживати в їжу холодні страви. Крім цього, досить чітко визначена добова норма споживання основних речовин при дотриманні дієти № 5а, а саме: білків - 100 г, жирів, у тому числі рослинних і молочних, - 50-80 г, вуглеводів - 350-400 р. Кількість калорій не повинно перевищувати 2500 - 2800 на день. Як вже було сказано вище, дієта для печінки полягає в обмеженні солі хворому, тому її дозволяється споживати не більше 8 - 10г на добу.
Випивайте при цьому близько 2л води, для прочищення організму. Прийоми їжі краще розділити на 5-6 рівних частин протягом дня. Температура гарячих страв не повинна перевищувати 57-62 С, холодних - не нижче 15 С. Термін проведення дієти № 5а зазвичай обмежується 4-6 тижнями, якщо не виникає ускладнень. Поступовий перехід на дієту № 5 можливий тільки у випадку, якщо у хворого зникла жовтяниця, пронос і знову з'явився нормальний апетит. Як тільки пацієнт одужує, стан його печінки нормалізується, а відбувається це, як правило, після закінчення терміну від півроку до року, він може перейти на звичайний режим харчування здорової людини.
Лікувальне харчування при хронічних гепатитах
Суть лікувальної дієти при хронічному гепатиті в тому, щоб розробити для хворого меню, що містить достатню кількість основних харчових речовин, також збагачене продуктами, що володіють жовчогінною дією. Важливо обмежити споживання продуктів, що містять холестерин. Дотримуючись дієти для печінки необхідно пам'ятати про спеціальну технологічну обробку страв, режими і ритми харчування.
Дієта № 5, яка повинна постійно дотримуватися хворим під час перебігу хронічного гепатиту, відповідає всім основним вимогам. Вона містить необхідну кількість білків, жирів і вуглеводів, дотримується їх правильне співвідношення. Подібна дієта для печінки виключає продукти, які активно стимулюють секреції шлунка і підшлункової залози. Це можуть бути екстрактивні речовини і продукти, багаті ефірними маслами.
Шкідливі також смажені страви, тугоплавкі жири (з м'яса тварин), продукти, багаті на холестерин (жирні сорти м'яса і молочних продуктів) і пуринами (кава, міцний чай). Дотримуючись дієти для печінки № 5, ви можете їсти овочі та фрукти, адже їх клітинні оболонки посилюють жовчогінну дію інших харчових речовин, покращують роботу кишечника, забезпечують максимальне виведення холестерину з калом. Обов'язкова умова - всі страви мають бути приготовані на пару або зварені, окремі овочі, а також м'ясо і рибу після відварювання, можна запікати. Подаються страви в протертому вигляді. Добова норма основних речовин при даній дієті також строго визначена: білків - 100-110 г, жирів - 80-100 г, вуглеводів - 400-450 г. При цьому калорійність не повинна перевищувати 2800 - 3200 ккал.
За день намагайтеся випивати близько 1,5 - 2 літрів чистої питної води. Що стосується солі, то дієта для печінки передбачає лише малі дози, не більше 8 - 10г на добу. Прийоми їжі так само, як і в дієті № 5а, діляться на 5-6 рівних проміжків. Температура гарячих страв 57-62 С, холодних - не нижче 15 С.
Якщо стан хворого стабільний, лікар може дозволити короткострокові переходи на звичайний режим харчування, але також з дотримання кількох основних вимог. Це, в першу чергу, прийоми їжі в строго відведений для цього час, ніяких перекусів перед сном. Дуже важливо готувати без застосування приправ, прянощів. Копчені і гострі страви, овочі, багаті ефірними маслами, наприклад редиску, цибулю або часник, а також холодні страви і напої краще виключити. Якщо виникли які-небудь ускладнення, варто повернутися до дієти для печінки № 5а.
Комментариев нет:
Отправить комментарий