Низькокалорійні супи

Низькокалорійні супи

В принципі, будь-які супи на овочевому або курячому бульйоні є низькокалорійними, і підходящими для тих, хто намагається схуднути. Перше блюдо взагалі-незаслужено викидають з раціону - найчастіше саме його нестача і служить причиною того, що людина за адекватної калорійності не наїдається своїм дієтичним обідом.


Суп наповнює шлунок, велика кількість легких овочів у ньому дозволяє набрати норму клітковини. Крім того, всі ми схильні слідувати певним ритуалам, і багатьом дійсно потрібна перша, щоб вважати обід ситним і смачним. Правда, звичайні супи з піджаркою, добавками з борошна та масла не дуже підходять для схуднення. Рецепти нижче можна змінити, додавши курячий бульйон і 400-500 г курячої грудки на порцію супу, або використовувати для цієї мети нежирну яловичину.

Овочеві низькокалорійні супи


З грибами шиітаке


150 г сушених різаних шиітаке або білих грибів, 400 г стручкової квасолі, 2 столові ложки замороженої солодкої кукурудзи, 1 болгарський перець, 1 біла цибулина, чорний мелений перець і сіль за смаком.

Гриби замочити у звичайній кип'яченій воді на 45 хвилин. Потім відкинути на друшляк, слив воду, скласти всі інгредієнти крім кукурудзи в каструлю, долити водою або овочевим бульйоном, приготованим заздалегідь, варити до готовності, додати кукурудзу за 5 хвилин до вимкнення вогню.

Кабачковий


1 великий зелений кабачок-цукіні, 1 морквина, 1 болгарський перець, 1 картоплина, зелена цибуля, сіль, лавровий лист, чорний перець горошком, за бажанням - 2 столові ложки відвареного коричневого або дикого рису.

Овочі нарізати кубиками, залити водою, зварити до готовності, приправити наприкінці варіння, буквально за 2-3 хвилини до вимикання вогню. Перемішати суп, накрити кришкою, залишити на 15 хвилин остигати під рушником. Перед подачею на стіл прикрасити блюдо зеленою цибулею, можна додати в готовий суп рис, і ложку йогурту на порцію.

Сочевичний овочевий суп


На 2 л води - 400 г червоної сочевиці, 1 цибулина, 1 болгарський червоний перець, 1 помідор, за бажанням можна додати 1-2 картоплини, або 200 г селери кореневого, чорний мелений перець, лавровий лист, сіль, зелень для подачі на стіл.

Овочі нашаткувати і залити холодною водою, довести до кипіння, в киплячий суп засипати сочевицю, варити близько 15 хвилин, поки крупа не розвариться, постійно помішувати, додати спеції. Подавати можна як із звичайними петрушкою і кропом, так і, наприклад, з базиліком. Можна для цієї страви використовувати звичайну сочевицю, тоді доведеться її попередньо відварити і подрібнити блендером в пюре. Аналогічно можна вчинити з квасолею.

Швидкий овочевий суп з консервованою квасолею


1 баночка червоної консервованої квасолі, 200 г стручкової зеленої квасолі або спаржі, 1 червона цибулина, 1 морквина, 200 г кореневої селери, перець гострий червоний за смаком, імбир мелений за смаком, 1 помідор (за бажанням можна замінити ложкою томатної пасти).

Овочі складаємо в каструлю і варимо до готовності, спеції додаємо в холодну воду відразу. Квасоля промиваємо, воду зливаємо і додаємо квасоля у вже готовий суп.

Пісний суп з кольоровою капустою


1 невеликий качан цвітної капусти, 1 біла цибулина, 1 морквина, 200 г кореневої селери, 1 помідор, червоний або жовтий, 1 болгарський перець або 200 г замороженої суміші перців, товчений імбир, лимонний сік, петрушка, йогурт для подачі на стіл.

Краса цього супу полягає в тому, що він вариться за півгодини взагалі без вашої участі. Всі овочі просто ріжемо, злегка «протискуєте» руками, поливаємо лимонним соком, посипаємо імбиром, заливаємо водою і варимо на середньому вогні півгодини, прикривши каструлю наполовину кришкою. Готовий суп трохи охолоджуємо, подаємо з петрушкою і йогуртом. Можна солити, можна залишити «як є», щоб отримати класичний «очищающий» суп для схуднення.

Капусняк дієтичний


500 г квашеної капусти середньої кислоти, 400 г білих грибів або шампіньйонів, по 200 г селери кореневого, моркви звичайної, цибулі, і пастернаку, 1 десертна ложка масла рослинного нерафінованої.

У сковороду з антипригарним покриттям (краще кераміка, тоді можна обійтися взагалі майже без масла) помістити масло, додати цибулю і гриби, швидко обсмажити, додати капусту, знову обсмажити. Вміст сковороди перемістити в каструлю, «доповнити» іншими овочами, варити до готовності. Можливий варіант з попередніми запіканням грибів з цибулею в духовці, якщо норма по жирах у вас вже виконана.

Овочевий суп зі шпинатом


400 г листя шпинату, можна взяти заморожену упаковку, тоді краще вибрати листовий, а не різаний варіант. По 1 штуці - біла цибулина, звичайна ріпа (або турнепс), пастернак, моркву. Трохи свіжої зелені, нежирний грецький йогурт для подачі на стіл, варені "в мішечок" яйця по кількості порцій.

Овочі подрібнити, помістити в каструлю, залити водою і відварити до готовності. Для смаку можна використовувати заздалегідь приготований овочевий бульйон, або воду, що залишилася після варіння селери, або звичайною молодої картоплі. Картоплю, до речі, теж можна додати, якщо є можливість збільшити калорійністю страви в середньому на 120 ккал. Коли овочі зваряться, суп залишити, накривши рушником приблизно на 15 хвилин. Подавати на стіл, прикрасивши кожну порцію яйцем, зеленню і йогуртом.

Суп з авокадо холодний


500 мл свіжого соку селери, або змішаного - селера / помідор. 2 великих стиглих авокадо, 300 г помідорів, 1 болгарський перець, свіжий базилік, рисові хлібці за бажанням.

Всі овочі очистити, нарізати, помістити у форму для подрібнення, додати сік, подрібнити блендером до стану пюре. Подавати з рисовими хлібцями.

Свекольник з грибами


4 великих буряків разом з бадиллям, 400 г печериць або білих грибів, 4 яйця, зварених круто, 1 свіжий огірок, 1 біла або червона цибулина, кріп, нежирний йогурт або 10% сметана для подачі на стіл, 1 морква, 1 помідор або трохи лимонного соку.

Буряк, цибулю, гриби, моркву і помідор нарізати, помістити в каструлю, залити блюдо водою, варити до готовності, приблизно півгодини. Відварені яйця нарізати кубиками, огірок - смужками. Суп трохи остудити, додати яйця, огірок, і йогурт, подавати з житнім або бородінським хлібом.

Суп-пюре зі спаржею


400 г спаржі, пучок листової капусти або листового салату, 400 г білих грибів або шампіньйонів, 1 звичайна цибулина, 1-2 ріпи або 200 г топінамбура, за бажанням - 3-4 столові ложки коричневого рису, лимонний сік і оливкову олію.

Гриби, цибулю, ріпу, шинкованную листову капусту помістити в каструлю, залити водою так, щоб було видно верхній шар овочів, варити до готовності, приблизно півгодини. Спаржу тим часом обернути фольгою, сприснути лимонним соком, можна з оливковою олією, і запекти в духовці при температурі 180 градусів, півгодини. Подавати суп, додавши в кожну тарілку порцію спаржі, рис, і, за бажанням, трохи йогурту.

Гречаний суп з грибами


На 5 л - стакан гречки, 500 г печериць, 1 морква, 1 біла цибулина, 1 болгарський перець.
Гриби промити, подрібнити, пересипати шинкованою цибулею, помістити на деко, змащене маслом і запекти в духовці, півгодини при 180 градусах. Можна додати ложку 10% сметани перед запіканням і трохи часнику. Тим часом гречку з різаною морквою і болгарським перцем зварити у воді, далі додати печені гриби з цибулею, перемішати, додати сіль і перець за смаком. Подавати суп можна з 10% сметаною.

Комментариев нет:

Отправить комментарий