Звідки береться зайва вага

Наш мозок все тримає під контролем: він дає команду, коли нам засинати і прокидатися; коли веселитися, а коли сумувати; посилає нам імпульс голоду і насичення. Якщо ділянка, відповідальна за наш апетит, дає збій, ми починаємо безконтрольно їсти. Жуємо багато і часто, а почуття ситості не приходить. В результаті переїдання в організм потрапляє величезна кількість енергії, яку ми не в змозі витратити. Вона накопичується і перетворюється в жир, людина швидко набирає вагу. Привести до відхилень роботи мозку можуть доброякісні пухлини, неправильна робота щитовидної залози, травми мозку, інфекції.

Найпоширеніша причина виникнення зайвої ваги - банальне переїдання. Можна їсти не надто багато, але мало рухатися, і вага буде зростати. Для лежебоки навіть середня порція - це багато. І навпаки, якщо людина за обідом дозволяє собі з'їсти зайвого, але вона багато працює фізично, на ньому жирок довго не затримається.


Причини зайвої ваги

Причиною переїдання можуть стати переживання. Люди намагаються підсолодити своє гірке існування, покуштувавши чогось смачненького: тортика, цукерки, канапки. Є така приказка: «Коли я їм, я глухий і німий». Наші предки не дарма так говорили. Під час їжі варто думати про їжу. Що робимо ми? Ми снідаємо на ходу, обідаємо і дивимося в монітор комп'ютера, вечеряємо під розмови домочадців. Між трапезами ми вмудряємося кілька разів перекусити не з почуття голоду, а за компанію, удвох смачніше. Сторонні подразники відволікають наш мозок іншою інформацією, ситість не наступає, ми переїдаємо.

Дуже важливо віддавати перевагу «правильним» продуктам. Вибираючи хліб, беріть вироби з борошна грубого помелу. При покупці вермішелі перевірте, щоб вона була з твердих сортів пшениці. Це «хороші» вуглеводи, на їх перетравлення витрачається велика кількість енергії. Обов'язково їжте свіжі овочі та фрукти. З солодкими фруктами потрібно бути обережними, банан, інжир, фініки і виноград дуже калорійні, їх слід споживати дозовано. Молочні, кисломолочні продукти, яйця вкрай важливі для нашого організму, не варто відмовляти собі в них. Їжте, але не впадайте в крайність, дотримуйтесь помірність. М'ясо і риба - це білок, без нього не можливо будівництво нових клітин. Вибирайте нежирні сорти і їжте на здоров'я.

Нам звично думати, що повнота передається у спадок від батьків до їхніх дітей. Це неправда, певна схильність до надмірної ваги є, але ... Виною всьому служить неправильна культура харчування та малорухливий спосіб життя. Батьки долучають дитину до звичного для них раціону, з раннього дитинства малюка перегодовують, замість корисних продуктів на столі переважають смакоту: смажені, копченості, солодощі, здоба, газовані солодкі напої. Велику масу важко носити на ногах, тому повні люди намагаються більше відпочивати, кількість енергії, що витрачається знижується, вага зростає.

Яка б не була причина появи зайвої ваги, варто бити тривогу. Додаткові кілограми можуть вказувати на проблеми з Вашим здоров'ям. Звертайтеся до фахівців. У першу чергу варто відвідати терапевта і ендокринолога, вони є найближчої інстанцією повної людини.

Комментариев нет:

Отправить комментарий