Чим хороші щоденники?
З допомогою щоденника схуднення ви кожен день підводите певний проміжний підсумок (що було з'їдено, зроблено, пережито, відчуте). Панянки, що люблять самобичування, починають помічати, що не такі вже вони нікчемні. Загалом, відбувається зустріч з реальністю. А адекватне розуміння ситуації - це відправна точка, з якої починаються будь-які зміни.Виникає звичка, якийсь ритуал, рутина (у хорошому сенсі цього слова), тобто невелике, але регулярно повторювана справа. Завести корисну звичку - саме по собі добре, бо з'являється віра в свої сили. А регулярність у чомусь малому допомагає встановити режим і в інших сферах життя.
Одна з глобальних психологічних причин різних харчових проблем - життя на автоматі. Будинок - робота - дім - діти - дієта, дім - робота - дім - діти - дієта і так далі - зовсім немає часу на турботу про себе. Ведення щоденника запускає процес самоаналізу, допомагає зупинитися, побачити, що відбувається в житті. Щоб зробити запис, потрібно сформулювати думку, вичленувати відчуття, провести деякий аналіз подій. Увага з бігу по колу перемикається на себе.
Ведення щоденника допомагає побачити різні життєві процеси в перспективі. Ми часто оцінюємо себе сьогохвилинно: «Ось, знову об'їлася - я ні на що не здатна!» А якщо погортаєте щоденник і зробите простий підрахунок, раптом виявляється, що зривів і об'їдання було набагато менше, ніж успішних моментів ... Або раптом стає зрозуміло, що кожен зрив пов'язаний з якою - небудь подією (догана начальства, поїздка до улюбленої тещі, сварка з бойфрендом ...). Та й просто, коли бачиш сам щоденник, ці списані сторінки, буквально можеш помацати всі ті зусилля, хвилювання, старання, які були вкладені у справу схуднення.
І ще одна принада щоденникової техніки - немає ніякого насильства, туги і принужданнь. Ви можете вибрати саме той формат, який вам самій здасться найбільш приємним, цікавим і корисним.
Щоденник харчування
У найпростішій формі це запис усього, що ви з'їли і випили за день, включаючи дрібні перекушування, перехоплення, частування і навіть ті засохлі півпеченьки, які ви, голодні, знайшли в ящику офісного столу. Виглядає сторіночка такого щоденника просто: дата, список з'їденого (із зазначенням приблизної кількості: двісті грамів, один укус, одна часточка, половина сухарика ...).Якщо такий щоденник вести хоча б пару тижнів, можна зрозуміти, якого роду проблеми потрібно вирішувати в першу чергу. З ним же можна йти до дієтолога, тренера або психолога (щоб фахівець побачив реальні масштаби проблеми, а не судив по твоїх емоційним оцінкам, які можуть бути занижені або завищені).
Наступний рівень складності - додати в такий звіт колонки «час» і «калорійність». Приблизно вказуючи час, ви зможете знайти самий «обжоронебезпечний» час пік, а також побачити, в яких ситуаціях переїдаєте частіше (на роботі, по дорозі, ввечері перед серіалом). Вказівка калорійності допомагає зрозуміти, наскільки далекий раціон від норми (іноді виявляється, що калорійність не така вже велика, міняти потрібно якість продукти).
Дуже корисна колонка - «емоції». Поруч з кожним прийомом їжі робите замітку, що ви відчували, про що хвилювалися, в якому були стані в цей момент. Навіть якщо в якості прийому їжі виступив один нещасний сухар. Цей пункт спостережень допоможе чітко побачити емоційне заїдання і зрозуміти, які, власне, почуття його викликають.
Виходить максимум 5 колонок: «час» - «що з'їдено, випито» - «кількість» - «калорійність» - «емоції». В кінці дня або тижня підведіть підсумок.
Емоційний щоденник
Вкрай корисний для тих, хто страждає так званим емоційним переїданням, тобто поглинає, що потрапило, будучи в засмучених почуттях. Крім записів про те, які емоції переживались під час прийому їжі (як у попередньому пункті), потрібно в кінці дня перераховувати, що засмутило і вивело з себе, що сталося хорошого і порадувало, що вийшло зробити вдало (не менше 5 пунктів).Можна оцінювати день за 10-бальною шкалою. Подібний щоденник плюс робота з психологом - і навіть найдосвідченіші «заїдателі» починають відчувати поліпшення самооцінки, це запускає позитивні зрушення, безконтрольне обжерливість сходить нанівець.
Комментариев нет:
Отправить комментарий